Druppelsgewijs komen ze binnen, de berichten van beursorganisaties over het doorgaan van hun -uitgestelde- vakbeurs. Dat is goed nieuws voor alle professionals in de live communicatie branche, maar ook voor de deelnemende bedrijven, de exposanten op deze beurzen. Toch merk ik twijfel.

Gaan?

Onzekerheid over deelnemen of niet. Er wordt naar elkaar gekeken. “Wij willen wel, maar als de grote jongens wegblijven?… de trekpleisters? Dan zullen er minder bezoekers zijn.” Ik begrijp het wel, die onzekerheid. Toch denk ik dat het belang van het aantal bezoekers overschat wordt. Je kúnt en wílt niet iedereen spreken. Even doordenken dus:

Over vinden en verbinden

Er zullen best minder bezoekers zijn. Dat ligt in de lijn van de verwachting. Ook deze mensen onderzoeken voor zichzelf de noodzaak van een bezoek aan de beurs. De rondsloffers, gadgetjagers en mensen die normaal gesproken vooral voor hun eigen sociale gerief komen, zullen -hopelijk- thuisblijven. We snappen elkaar wel. Dat betekent meteen dat de mensen die er wél zijn daar een hele goede reden voor hebben. Ze zijn op zoek. Op zoek naar een antwoord op een vraag, een oplossing voor een probleem. Daarom komen ze al jaren naar vakbeurzen. Voor een persoonlijk gesprek, een advies, om te vergelijken, te ervaren, uit te proberen. Precies datgene waar (vak)beurzen hun bestaansrecht aan ontlenen.

Een rustige beurs, de voordelen:

Ik verwacht dat er op de komende beurzen een sfeer zal hangen van “Ik ben er, zij zijn er, laten we er met elkaar voor zorgen dat het een succes wordt. Korte gesprekken, op de inhoud. Ik verwacht ook dat het je als exposant nog wel eens zou kunnen verrassen wat je aan deze beurs gaat overhouden. Minder leads die kansrijk leken maar na een half jaar nog steeds niets hebben opgeleverd. Maar meer leads die gaan over kwaliteit. Met concrete informatie over de vraag, het budget, planning, alles wat relevant is. Daar zal meer tijd voor zijn. Maak daar gebruik van.

Strategische keuzes en een dikke plus.

Bedenk goed wat het initiële doel van je beursdeelname is. Leadgeneratie? Branding? Productintroductie? Relatiebeheer? Bepaal je focus. Nodig je doelgroep uit, maak duidelijk welke maatregelen door de beursorganisatie en jullie als exposant worden getroffen. Zorg voor het ‘corona-proof’ vastleggen van de klantgegevens. Doorloop vanaf NU alle stappen: Strategie, praktisch plan en voorbereiding van je team en follow-up. Dan voorzie ik mooie ontmoetingen met als dikke plus het gezamenlijke gevoel dat je er allebei bij was. Die eerste beurs in de Coronacrisis.