Kom op onze beursstand!

Ze vallen me al een tijd op, van die uitnodigingen op Twitter of LinkedIn. Vaak met een plaatje van de stand erbij. "BEZOEK ONS OP DE BEURS". Maar voor wie zijn deze uitnodigingen? En waarom?

Ze zijn niet van de laatste tijd hoor. Ze vallen me al een tijd op, van die uitnodigingen op LinkedIn. Vaak met een plaatje van de stand erbij. “BEZOEK ONS!” Onwillekeurig vraag ik me dan af: “Voor wie is die uitnodiging eigenlijk bedoeld?

Wie ben ik en wat weet ik?
Beursbezoeker ben ik maar een paar dagen per jaar. De rest van de tijd ben ik bezig met datgene dat de vermelding op mijn salarisstrook van me vraagt. Mijn werk. Ik ben inkoper, r&d-medewerker, projectmanager enzovoort. Tijdens dat werk loop ik tegen problemen op waarvoor ik oplossingen zoek. Hoe ik mijn werk beter kan doen of sneller. Hoe ik de organisatie waarvoor ik werk kan helpen te groeien en gezond te blijven. Dát is wat ik weet.

Naar de beurs
Misschien is er op de beurs wel iemand die dat probleem gaat oplossen, hoor ik mezelf denken. Lukt best goed, dat inleven. Ik ga mijn bezoek wat voorbereiden. Online vooral. Ik stuit op van die ‘Kom bij ons’-berichten en ik denk: “Maar waarom eigenlijk; what’s in it for me?” Die lieve mensen willen wel graag dat ik hen bezoek, maar ik lees niet welke van mijn problemen dan worden opgelost of welke vragen worden beantwoord! Dus waarom moet ik hen bezoeken?

Op de beurs
Ik ben al even binnen en een aantal keren ben ik aangesproken. Bijvoorbeeld door iemand die naar een machine wijst. “Interessant voor u?” zegt ie. Een paar stands verderop vraagt een hooggehakte dame met een uitnodigend gebaar richting het assortiment: “Zit er iets voor u bij?” Hoe moet ik dat nou weten? Zo is het hard werken voor een beursbezoeker.

Thuis komen
Die uitnodigingen en dat gedrag op de beurs hebben een beetje dezelfde achtergrond. Als bezoeker ben ik vooral op de hoogte van wát ik zou willen verbeteren. Niet per sé hóe! Wat zou het fijn zijn als ik voortaan in uitnodigingen en advertenties zou lezen dat men snapt met welke uitdagingen ik (lees: hun doelgroep) te kampen heb. Dat ik lees voor welke issues een oplossing wordt geboden. En dat dat ook terugkomt in het standontwerp en in hun vragen op de beurs. Dat ze zich dus alvast in mij -hun toekomstige klant- hebben ingeleefd. Een warm bad zou het zijn.

En dat kan ik na zo’n dag best gebruiken.